טיפול בפוביות

בע"ח, מקומות גבוהים או סגורים, דם זריקות או פציעות מעוררים בכם פחד עז, בלתי פרופורציונאלי ובלתי נשלט? איך מפסיקים לפחד? האם זה אפשרי או שזוהי תגובה אוטומטית בלתי נשלטת? ואיך מתחילים להיחשף למשהו שכל כך הרבה זמן נמנענו ממנו? במאמר זה נדון בשאלה מהי פוביה ומה הטיפול האפשרי בפוביה ב"מרכז CBT – קליניקת מומחים" כדי שנוכל להתגבר עליה ולמנוע פגיעה מתמשכת באיכות החיים ובתפקוד.

פסיכולוג בחיפה

טיפול בפוביות

בע"ח, מקומות גבוהים או סגורים, דם זריקות או פציעות מעוררים בכם פחד עז, בלתי פרופורציונאלי ובלתי נשלט? איך מפסיקים לפחד? האם זה אפשרי או שזוהי תגובה אוטומטית בלתי נשלטת? ואיך מתחילים להיחשף למשהו שכל כך הרבה זמן נמנענו ממנו? במאמר זה נדון בשאלה מהי פוביה ומה הטיפול האפשרי בפוביה ב"מרכז CBT – קליניקת מומחים" כדי שנוכל להתגבר עליה ולמנוע פגיעה מתמשכת באיכות החיים ובתפקוד.

טיפול בפוביות

מהי פוביה

פוביה הנה למעשה חרדה מדבר ספציפי. אנשים יכולים להתמודד עם הפוביות שלהם ולא בהכרח לפנות לטיפול בה, אלא אם הם ירגישו שהיא מתחילה לפגוע באיכות חייהם. 

לדוגמה אדם יכול להימנע מכניסה למעלית – אלא אם משרדו עבר לקומה 18 – ואז הוא ירצה לטפל בפוביה.   או אחר ירצה לקבל קידום במשרתו– לתפקיד הדורש לעיתים לדבר בפני קהל – ולכן יחוש צורך לטפל בפחד הנ"ל. אחר הסובל מחרדה מכלבים מתחיל להימנע מללכת לחבריו בעלי הכלבים ולאט לאט נמנע גם להסתובב במקומות שעלולים להיות בהם בעלי חיים. כך החיים מצטמצמים והצורך בטיפול יעלה. אחרת יכולה לסבול מחרדה מהקאה אשר גורמת לה להימנע ממפגש עם אנשים חולים, בהמשך אנשים בריאים שעלולים להדביקה ואף לפחד ולהימנע מלהיכנס להריון מדובר בספרות על שכיחות של כ 11% , בני אדם אשר יפתחו פוביה ספציפית לאורך חייהם ועל כ- 90% הצלחה בטיפול.

​קיימים סוגים רבים של פוביות, ניתן לחלק אותם לסוגים עיקריים:

  1. פוביה מבעלי חיים (כלבים, נחשים, עכבישים…)
  2.  פוביה מתופעות טבע (סופות, ברקים, חושך, גבהים..)
  3. פוביה מדם או מפציעה (זריקה, חשיפה לדם, בדיקת דם, בדיקות רפואיות)
  4. פוביה ממצבים אליהם נקלע האדם (מעלית, טיסה, תחבורה ציבורית, באגורפוביה – פחד ממקומות פתוחים, קלסטרופוביה – פחד ממקומות סגורים)
  5. פוביה מחנק, הקאות ואחרות.
קבוצות לטיפול פסיכולוגי בחיפה

באופן כללי, הפחד מהדבר הספציפי יוגדר כפוביה כאשר:

הוא נהייה עקבי ומוגזם, גורם לעוררות פיזיולוגית בעוצמה שאינה מותאמת לתגובה המצופה לפחד, כאשר יש מצוקה רבה סביב הפוביה, הימנעויות שלעיתים הולכות ומתרחבות, מתוך מתח להיקלע למצבים או להיחשף למושא הפוביה.
ישנה פגיעה באיכות החיים בתחומים שונים כגון – עבודה, לימודים, יחסים חברתיים ומשפחתיים.

היווצרות הפוביה ושימורה

  • ​תהליך למידה דרך התניה קלאסית : גירוי ניטראלי מקושר לגירוי אברסיבי (מעלית ותחושות פיזיות לא נעימות), ולאחר מכן התניה אופרנטית. נוצר פחד המתרחב דרך הימנעויות (אני לא נכנס למעלית) – חיזוק שלילי, הפחתת הפחד.
  • התניה ישירה – גירוי נייטראלי מקושר לגירוי מפחיד. אם ננשכתי על ידי כלב.
  • צפייה בתגובות חרדה בילדים או הורים. התניה לגירוי באופן עקיף. בכל פעם שאמא ואני הולכים יחד, ואמא רואה כלב היא לוחצת לי את היד מתוך חשש שלה.למידה דרך שמיעה או קריאה על מצבים מסוכנים.
  • סגנון קוגניטיבי – הערכת יתר של סכנות ושל מידת הפחד שעלולים להרגיש. והטיות קשב למושא הפוביה ולסממני ביטחון בסביבתו (פתח מילוט וכו')/
  • גורמים משפחתיים גנטיים – נטייה לחרדות.

התנהגויות ביטחון והימנעויות – אסטרטגיות שהילד או המבוגר מפעילים על מנת "להישמר" מפני הפוביה, לטווח הקצר הדבר עשוי להרגיע, אך לטווח הארוך זה משמר את האמונה שאני לא מסוגל להתמודד, ולא מתרחש תהליך הלמידה כי חשיפה למושא הפוביה היא לא באמת מסוכנת.

טיפול CBT בפוביות:

בתהליך הטיפולי נעשה הערכה של התפתחות הפוביה והאופן שבו היא משתמרת עד היום, נבין את ההשלכות על המצוקה ואת המוטיבציה לשנות את המצב.

הבניה קוגניטיבית – בחינת טעויות חשיבה והפרכתן.

וויסות פיזיולוגי – לימוד טכניקות הרפיה. ניתן להיעזר בשימוש בביופידבק.

חשיפה הדרגתית –בניית מדרג של מצבים מעוררי החרדה בהקשר לפוביה, והימנעויות,
ותרגולים מהמצב הקל ובהדרגה בקצב של האדם, עד למצבים הקשים יותר עבורו.
מתרחש תהליך של הביטואציה – התרגלות. המוח עובר תהליך למידה מחודש והאדם מרגיש תחושת מסוגלות וביטחון. לפיכך, תוך כדי התהליך, עוצמת החרדה שנחוותה ממצבים אשר דורגו גבוהים במדרג הולכת ופוחתת.
תרגולים בין פגישה לפגישה, יסייעו לקדם את התהליך. עבור ילדים – הורים יודרכו כיצד ללוות את החשיפות למצבים השונים בחיי היום יום.


נשמח לסייע לך להתגבר על הפוביה!

קליניקת המומחים לטיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי בחיפה | CBT Center